New artist studio approved


Building Design magazine reports that a stunning artists' studio, nestled in a forested area of a Brockley back garden, has been approved and is due for completion in 2013. Architects Studio Verve say of the project:

Located within a forested site in Brockley, South London; with a proliferation of mature tree cover, the design of the artist studio was derived upon a careful and sensitive study of the terrain of the site, its relationship to the main Victorian mansion house and the surrounding buildings and the requirements of the artist. The design is conceived conceptually as a ‘found disc’ lodged in the forest. Light-touch on the ground, it occupies only a small footprint for the purpose it serves- as an escape for the artist occupying the main house.

BC hopes that it becomes part of the Brockley Open Studios circuit.

19 comments:

Rebecca Portsmouth said...

That looks completely wonderful!

Anonymous said...

That is so stunning.... I have complete studio envy!

ArtNot said...

“Located within a forested site in Brockley, South London“ - in other words somebody‘s back garden.

“with a proliferation of mature tree cover“ - so we can get it past the planning department.

‘conceived conceptually as a ‘found disc’ lodged in the forest.’ an odd-shaped modern building in a Victorian setting that you can never lose sight of.

‘occupies only a small footprint’ - thankfully.

“The massing of a stand-alone circular form is deceiving, as the hard edges of a traditional rectangular footprint is essentially removed and lost; the circular form tapers away from the view and the resulting massing viewed from any angle is essentially very much reduced. By pulling the form away from the boundaries, ensuring a singular stand-alone form- the building is conceived almost as sculpture or hard landscape element within the surrounds.”

Phew!

Anonymous said...

A forest - between wickam and breaskpear's roads? a hundred and fifty years ago perhaps.

kolp said...

I know this building and the area it's located WAS forested until it arrived.

mb said...

Kolp, the entire British isles were forested until we arrived from Africa via the fertile crescent, Europe and possibly a land bridge where the channel now is. We hacked it all down and started growing domesticated cereals from asia along with non-indigenous livestock. We divided up land with dry stone walls, eradicated the wolves and stared living in bigger and bigger settlements. The current Victorian housing cruelly bricked over the rolling fields of poo fertilised rhubarb. Things change, get over it. Nothing stopping you living in a cave and foraging for roots and berries if you must. Some people want to use there imagination doing something new and interesting on land they own, in 100 years a new family may use that and be happy that a 21st century owner built such an interesting structure. Alternately they may rip it out and build pod out of cheese, who knows? No doubt some unimaginative, miserabilist will complain about the areas history being desecrated.

kolp said...

"Located within a forested site in Brockley": hype

Trees cut down, no longer "forested": reality.


Brockley Nick said...

You say "hype", I say "poetry".

Perhaps your time would be better spent on producing your Marxist analysis of Brockley's development, rather than quibbling over every word chosen on an architect's website.

kolp said...

Here we go AGAIN. Goodbye!

Relieved BC Reader said...

Bye, Kolp!!

Mb said...

Yep, can't argue with you there. And? There's a high likely hood that a Victorian chap planted then in the first place. Our green and pleasant land is largely man made. You really are being contrary for the sake of it. Would you prefer that every single tree is proclaimed sacred?

Danja said...

It looks like quite a nice temple to the oppression of trees and the working man to me. More pleasant than being starved in a garret anyhow.

Anonymous said...

Thats right, somebody who offers up an opinion that differs from your own - tell them to get lost

Anonymous said...

I think you'll find if you look at the planning application that the design is actually for a self-contained live-in studio which is disguising itself as an artist studio. The start of a grand plan to build houses all along breakspears mews?

Doh! said...

In the planning docs? So not hidden then.

By the way, Kolp walked when they got angry because others disagreed.

Tamsin said...

Looks interesting - definitely worth a visit on the Open Studios circuit. Presumably out of sight from any public road so OK in the Conservation Area. However mention of a "relationship to the main Victorian mansion house" is pointless. I can't see that by any aesthetic measurement it has one. It is a stand alone concept on its own little footprint. Would look the same anywhere.

Aricana said...

I think it's mildly interesting but not worth a visit.

Anonymous said...

Who is the lucky artist?

Anonymous said...

Nice shed.

Latest Tweets

Brockley Central Label Cloud

Click one of the labels below to see all posts on that subject. The bigger the label, the more posts there are!